12 trikov ako oklamat hlad

1. září 2009 v 13:26 | Nikki

Možno to poznáte, niekedy je človek taký maškrtný, že by len jedol a jedol... Ak však túžite po krásnej postave a nepodľahnutiu chuti mnohých dobrôt, máme pre vás niekoľko tipov, ako obalamutiť hlad a pritom nebyť hladnou.

  • Prvou fintou je zapojenie vašich čuchových orgánov do procesu nasycovania. Stačí, ak otvoríte vrecúško s vanilínovým cukrom a kuchyňou necháte prúdiť jeho vôňu. Zaručene budete menej jesť, lebo hlad zažehnáva nielen plný žalúdok, ale aj naše "sýte" čuchové bunky.

  • Žalúdok dokonale oklamete napríklad pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízkokalorických nápojov.

  • Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.

  • Vieme si predstaviť, že ostro korenené a pikantné jedlá nie sú pochúťkou pre všetkých, ale pravdou je, že kto obľubuje napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s oneskorením aj niekoľkých hodín.

  • Akupresúra je taktiež výborným pomocníkom pri zvládaní hladu. Stačí, ak zatlačíte prostredníkom na 20 - 30 sekúnd na malú priehlbinu medzi nosom a vrchnou perou a efekt by mal prísť okamžite.

  • Podobne funguje ušná akupunktúra. Skúsený odborník vie presne identifikovať miesta na vašom uchu, ktoré napichne ihličkami a zablokuje pocit hladu.

  • Možno sa zasmejete, ale aj také obyčajné žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.

  • Úžasným bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a iba 17 kcal na 100g.

  • Poznáte žeruchu? Jej malé lístočky obsahujú veľa stopového prvku chrómu, o ktorom je známe, že reguluje pocit nasýtenia. Žeruchu si môžete primiešať do šalátu či na krajec tenkého chlebíka.

  • Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) je špecifická tým, že má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.

  • Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.

  • Pomalé jedenie nie je výmysel našich rodičov ako nás zdržať pri stole. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama